Palace Lane

Beaulieu

We were asked to design a new build house in the historic Beaulieu village set within the New Forest National Park. The site backs onto the Palace House and grounds and therefore very sensitive to modern design proposals.

The self-build project sort to replace an existing derelict subsiding cottage on the site, whilst having to comply with strict Beaulieu Estates Covenants and New Forest National Park planning policy. The front/roadside of the property had to replicate the style of the original cottage, but the rear followed a far more contemporary approach. The design created an open-plan living area in a light-filled double height space featuring a glass and oak suspended staircase.

An environmental design approach provided a ground source heat pump heating system, natural passive stack ventilation and a structural insulated panel (SIP) system for the main walls and roof.

We achieved all necessary approvals and the project was successfully constructed by the owner.